Informacije glede novega koronavirusa (2019-nCov)

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je koronavirus, ki so ga poimenovali 2019 nCoV, razglasila za globalno grožnjo. Virus so odkrili v kitajskem mestu Wuhan vprovinci Hubei, decembra 2019. Bolezen se kaže z vročino, kašljem in občutkom pomanjkanja zraka, kar je običajno za pljučnico. Po podatkih na dan 04.02.2020 je bilo okuženih več kot 20.000 ljudi, 400 pa jih je zaradi posledic virusa tudi umrlo.

Izvor virusa še ni bil potrjen, prenaša pa se kapljično (s kihanjem in kašljanjem) ali preko tesnejšega stika z obolelim.Možno je, da se z novim koronavirusom okužimo ob stiku z onesnaženimi površinami in nato z dotikanjem nosu, ust ali oči.

Največ okužb so zaznali na Kitajskem, virus pa se je razširil tudi že v veliko drugih držav po svetu.

Kaj je koronavirus?
Koronavirus je enovijačni virus ribonukleinske kisline (RNK) z ovojnico, ki lahko povzroči simptome dihalnih in prebavnih bolezni. Na površini te vrste virusov je veliko enakomerno razporejnih izrastkov, ki spominjajo na kraljevsko krono; od tu tudi ime "koronavirus".
Do sedaj je bilo odkritih šest vrst koronavirusov, ki se prenašajo med ljudmi. Štirje od teh virusov povzročajo blaga dihalna obolenja, podobna prehladu. Dve vrsti koronavirusa povzročata resna obolenja dihal - sindrom akutne respiratorne stiske (SARS CoV) in koronavirus bližnjevzhodnega respiratornega sindroma (MERS CoV).
Novi koronavirus (2019-nCoV) je drugačen od šestih že odkritih virusov, kar zahteva nadaljnje znanstvene raziskave.

Kako se koronavirus prenaša?
Prenos je odvisen od vrste koronavirusa, z okuženega človeka na človeka pa se prenaša:

  • po zraku s kašljem ali kihanjem,
  • s tesnim stikom z okuženo osebo,
  • ob stiku z onesnaženimi površinami, nato z dotikom ust, nosu ali oči pred umivanjem rok. 

Kako preprečiti okužbo s koronavirusom?
Protivirusnega zdravila za nov koronavirus ni na dan tega članka še ni, lahko pa zmanjšamo možnost okužbe z virusom na naslednje načine:

  • pogosto pravilno umivanje rok,
  • z neumitimi rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust,
  • izogibamo se tesnega stika z bolnimi ljudmi,
  • ne dotikajmo se živali, živalskih iztrebkov in uživanju mesa divjih živali,
  • če imate vročino ali ostale simptome po tem ko ste s potovanja prispeli domov, nadenite zaščitno masko in obiščite zdravnika

    Povzeto po obvestilu Ecolab 30.01.2020 na njihovi spletni strani.

Tags: