Zakaj se včasih zamašijo stranišča in odtoki, je to zaradi toaletnega papirja?
V skladu s smernicami in standardi glede razgradljivosti toaletnega papirja v praksi velja merilo »120 sekund« – tj. čas, v katerem naj bi se toaletni papir, ki ga po uporabi odvržemo v straniščno školjko, povsem razgradil. Toaletni papir je načeloma zelo dobro razgradljiv, ker ne vsebuje mokromočnih smol, za razliko od papirnatih brisač, ki zaradi boljše vpojnosti in vzdržljivosti med brisanjem rok, vsebujejo smole in se zato počasi topijo v vodi. Kot primer: Toaletni papir Lucart EcoNatural je dobro razgradljiv, saj se glede na opravljene mehanske teste razgradi v manj kot 120 sekundah, sicer pa dosega v testih topnosti povprečen rezultat razpada približno 20 sekund.

VIDEO PREIZKUSA VODOTOPNOSTI

Najpogostejši vzroki za zamašitev cevi so: posedanje kanalizacijski vodov, metanje netopnih materialov v stranišče, neustrezne dimenzije cevi, previsok  ali prenizek  padec kanalizacijskih cevi, mehanske zapore cevi ter količina nečistoč in oblog na stenah cevi. Cevi se zadnje čase pogosteje mašijo tudi zaradi spremenjenih navad uporabnikov, ki v straniščno školjko mečejo neprimerne materiale, kot so brisače za roke, vlažilni robčki, tamponi, vlažni toaletni papir ipd.

Za problematične kanalizacije pa obstaja visoko namenska vrsta toaletnega papirja Lucart Aquastream, ki je izdelana iz posebnih celuloznih vlaken, prav za najbolj problematične kanalizacije.