1. Skupaj poiščemo pravo rešitev

Pri izbiri pravih higienskih rešitev za vaš objekt vam bo pomagal eden od naših svetovalcev.

Obiskal vas bo v vaših prostorih in pripravil predlog idealne rešitve na podlagi pregleda objekta.

2. Tehnična izvedba rešitev

Strokovno, hitro in učinkovito realiziramo dogovorjene higienske rešitve.

V kolikor o svojem izboru niste povsem prepričani lahko izvedemo tudi brezplačen test rešitev, ki jih priporočamo.

3. Izobraževanje osebja

Izvedemo izobraževanje osebja, ki je zadolženo za polnjenje in sprotno vzdrževanje podajalnikov ter uporablja izdelke za čiščenje.

4. Meritev učinka

Prve 4 mesece lahko na vašo željo spremljamo porabo materialov in pripravimo analizo uspešnosti dogovorjenih higienskih rešitev.

Do sedaj smo vedno dosegli dogovorjene cilje.

5. Pomoč strankam

V našem centru za pomoč strankam bomo poskrbeli za vse podrobnosti.

Lahko vas tudi vodimo pri oddaji naročil in na podlagi vaših prejšnjih naročil optimiziramo novo naročilo.

6. Zanesljiva dostava

Zanesljiva hitra dostava vaših naročil.

7. Montaža in servis

Ekipa strokovnih sodelavcev izvaja redne montaže in periodične servise v dogovorjenih rokih.

Izvajamo tudi urgentne montaže in servise, ki jih izvedemo v roku 24 ur.

8. Sledenje in optimizacija

Natančno beležimo vse izzive in rešitve, sodelovanje s kupci pa lahko tako na podlagi zbranih podatkov neprestano izboljšujemo.

Skupaj najdemo idealne rešitve za vsak izzivPogosta vprašanja
1. Roke najprej dobro splaknemo pod toplo tekočo vodo.
2. Z milom, ki ga nanesemo po celotni površini rok, si drgnemo roke 1 minuto, po vseh predelih (dlani, hrbtišča, med prsti, palca in tudi poid nohti obeh rok).
3. Milo dobro speremoz rok s toplo vodo.
4. S papirnato brisače za enkratno uporabo si roke obrišemo do suhega. Pipo zapremo s papirnato brisačo in pazimo, da se je z umitimi rokami ne dotaknemo več.

Na priloženi grafiki so nasveti kako si pravilno umivamo roke izdani s strani NIJZ Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Natisnite jih in jih izobestite v umivalnuici, sanitarijah itd..
Nasvet še posebej velja v okoliščinah povečane previdnosti zaradi izbruha Novega koronavirusa SARS-CoV-2.

Koronavirus je enovijačni virus ribonukleinske kisline (RNK) z ovojnico, ki lahko povzroči simptome dihalnih in prebavnih bolezni. Na površini te vrste virusov je veliko enakomerno razporejnih izrastkov, ki spominjajo na kraljevsko krono; od tu tudi ime “koronavirus”.
Do sedaj je bilo odkritih šest vrst koronavirusov, ki se prenašajo med ljudmi. Štirje od teh virusov povzročajo blaga dihalna obolenja, podobna prehladu. Dve vrsti koronavirusa povzročata resna obolenja dihal – sindrom akutne respiratorne stiske (SARS CoV) in koronavirus bližnjevzhodnega respiratornega sindroma (MERS CoV).
Novi koronavirus (2019-nCoV) je drugačen od šestih že odkritih virusov, kar zahteva nadaljnje znanstvene raziskave.

Prenos je odvisen od vrste koronavirusa, z okuženega človeka na človeka pa se prenaša:

 • po zraku s kašljem ali kihanjem,
 • s tesnim stikom z okuženo osebo,
 • ob stiku z onesnaženimi površinami, nato z dotikom ust, nosu ali oči pred umivanjem rok.

Povzeto po obvestilu Ecolab, 30.01.2020 spletna stran

Protivirusnega zdravila za nov koronavirus še ne poznamo (04.02.2020), lahko pa zmanjšamo možnost okužbe z virusom na naslednje načine:

 • pogosto pravilno umivanje rok,
 • z neumitimi rokami se ne dotikamo oči, nosu in ust,
 • izogibamo se tesnega stika z bolnimi ljudmi,
 • ne dotikajmo se živali, živalskih iztrebkov in uživanju mesa divjih živali,
 • če imate vročino ali ostale simptome po tem ko ste s potovanja prispeli domov, nadenite zaščitno masko in obiščite zdravnika

Povzeto po obvestilu Ecolab, 30.01.2020 spletna stran

Celulozo v največji meri pridobivajo neposredno iz lesa. Les vsebuje okoli 45% celuloze. Celulozo pa je mogoče pridobiti tudi iz trave, koruze, žit in podobno. Celuloza je naravna strukturna sestavina primarne celične stene pri rastlinah, ocetnokislinskih bakterijah, številnih algah itd.

Razlika med primarnimi in sekundarnimi vlakni celuloze je v izvoru teh vlaken. Primarna celulozna vlakna se pridobivajo neposredno iz lesa. Sekundarna celulozna vlakna pa izvirajo iz izdelkov, ki vsebujejo celulozo. Takšen primer je na primer časopisni papir, kartonska embalaža ali pa tim. kartonska embalaža mleka in sokov.

Gozdovi, ki so primarni vir celuloznih vlaken za izdelavo papirja in se krčijo s hitrostjo 32.000 hektarov dnevno. (vsako minuto z obličja zemlje izgine za 30 nogometnih igrišč gozdov).
Ozaveščeni uporabniki uporabljajo vedno več izdelkov za splošno rabo iz sekundarnih virov, pa naj gre za pisarniški papir ali pa higienski papir.
Recikliran higienski papir Lucart EcoNatural je funkcionalno povsem primerljiv s papirjem, narejenim iz primarnih vlaken, vendar z eno pomembno razliko – bistveno prispeva k zmanjševanju škodljivih vplivov na okolje. Pri tem pa zagotavlja enako raven higiene, saj so izdelki Lucart EcoNatural uspešno prestali stroge dermatološke, mikrobiološke in ostale teste.

Praviloma obstajajo, vendar težko govorimo o boljši vpojnosti enega ali drugega, saj je vpojnost odvisna predvsem od ravni kakovosti uporabljenih celuloznih vlaken, gramature in preganja. Reciklirani izdelki Lucart EcoNatural so trajnostni. To v konkretnem primeru pomeni, da so izdelani iz sestavljene kartonske embalaže mleka in sokov, s tem ohranjajo prvovrstno kakovost celuloze in dosegajo najvišje standarde kakovosti. Povsem so primerljivi in enakovredni izdelkom iz primarnih vlaken oz. celo boljše kakovosti, kot nekateri izdelki iz drugih oblik recikliranja. Takšnemu higienskemu papirju pravimo da je trajnosten.

Kartonska sestavljena embalaža mleka in sokov je sestavljena iz več plasti polietilena, aluminija in celuloze. Vsebnost celuloze v takšni embalaži je približno 75%, delež polietilena (PE) je 20%, aluminija pa 5%. S posebnim mehanskim postopkom v vodi te plasti med seboj ločijo. Zanimivost linije Lucart EcoNatural je, da se iz kartonske embalaže mleka in sokov ne izdela le higienski papir, temveč tudi linija recikliranih podajalnikov za ta papir, ki so izdelani iz mešanice polietilena in aluminija – Al.Pe.®

Celulozo se uporabi za proizvodnjo higienskega papirja. Proizvodni postopek od tukaj naprej je podoben oz. enak proizvodnji ostalega papirja. Raztopina 1% celuloze in 99% vode (papirna kaša) se pri veliki hitrosti in temperaturi okoli 450 °C v papirnem stroju spremeni v papir. Ta papir se nato navije na velike bale (vsaka nekaj ton). Od tu naprej se papir, ki je lahko v dveh ali več slojih, na papirniških strojih konfekcijsko izdela v serviete, robčke oz. navije na role/rolice brisač ali toaletnega papirja ter zapakira v embalažo.

Recikliran higienski papir Lucart EcoNatural obdrži naravno barvo lesa, saj je lesna celuloza rjave barve. Ker je povsem naraven, so možna tudi rahla odstopanja v odtenku. Papir ohranja naravno barvo, saj v proizvodnji ne uporabljajo kemikalij, papirja pa tudi ne belijo. Namenoma, saj na ta način ohranja odlične lastnosti. Postopki za pridobivanje recikliranega higienskega papirja iz kartonske embalaža mleka in sokov so namreč izključno mehanski, uporablja se recirkulacijska voda, surovina pa se dodatno dezinficira s pomočjo vodne pare na visoki temperaturi. V sestavljeni kartonski embalaži mleka in sokov so prisotna visokokakovostna celulozna vlakna, ki zagotavljajo dobre transportne lastnosti embalaže, zaradi dejstva da gre za embalažo hrane so zdravstveno popolnoma neoporečna, z recikliranjem le-teh pa posledično dobimo tudi zelo kakovosten, človeku in okolju prijazen higienski papir.

Ne. To je posledica dejstva, da je izdelan v sistemu krožnega gospodarstva. Pri tem za razliko od klasične reciklaže ne pride do degradacije materialov, ampak se ohrani kvaliteta surovine iz sekundarnih virov. Cena surovine iz sekundarnih virov ni odvisna od borznih nihanj na surovinskem trgu celuloze, ker je surovina pridobljena lokalno. Glede na to, da se že več kot 55% vse celuloze v Evropo uvozi iz drugih kontinentov pa na ugodno ceno izdelka vpliva tudi to, da je cena transporta mnogo (nekajkrat) nižja, kot pri izdelkih iz primarnih virov.

Lucart EcoNatural je linija higienskega papirja, ki je izdelana iz nebeljenih, povsem naravnih celuloznih vlaken, zato je prisoten tudi vonj po ligninu, ki je naravna sestavina lesa. Ta spojina se nahaja v lesu in ima nalogo, da varuje les pred razgradnjo in zato povečuje trajnost lesa. Ker je to aromatična spojina je v papirju posledično prisoten rahel vonj po lesu.

Kartonska embalaža mleka in sokov (KEMS), ki ji pogovorno rečemo tudi »tetrapak«, sodi med sestavljeno embalažo, saj je sestavljena iz približno 75 % celuloze, 21 % plastike in 4 % aluminija. V papirnici se z izključno mehanskim postopkom in s pomočjo vode celulozo loči od aluminija in polietilena. Iz celuloze se izdela linija higienskih papirnih izdelkov, aluminij in polietilen pa se pošlje naprej v izdelavo plastičnega granulata – Al.Pe.® – ki je temeljni material za izdelavo novih uporabnih izdelkov, kot so kemični svinčniki, transportne palete ipd. Zanimivost linije Lucart EcoNatural je, da se iz kartonske embalaže mleka in sokov ne izdela le higienski papir, temveč tudi linija recikliranih podajalnikov za ta papir, ki so izdelani iz mešanice Al.Pe

Vsak higienski papir, ki ima pridobljen certifikat EU Ecolabel je zdravstveno neoporečen, zaradi narave postopka pridobivanja certifikata. Zato je priporočljivo preveriti ali ima izdelek pridobljen ta certifikat. V kolikor ga ima so lahko uporabniki popolnoma mirni.

Higienski papir iz kartonske embalaže mleka in sokov je tako zdravstveno neoporečen oz. varen za uporabo. Uporabnikom to neoporečnost zagotavlja pridobljen certifikat EU Ecolabel. Poleg tega je papir pridobil tudi mnenje Nacionalnega inštituta za biologijo in mnenje Zdravstvenega inšpektorata RS, da je z zdravstvenega vidika popolnoma varen za uporabo. Prav posebej je pa je ta toaletni papir, ker prihaja v stik s sluznicami, uspešno prestal tudi stroge dermatološke teste v neodvisnih laboratorijih.

Lucartove izdelke redno testirajo neodvisni akreditirani laboratoriji.

Izdelki z oznako EU Ecolabel so izdelani iz trajnostnih virov surovin, v okolju prijaznem proizvodnem postopku, zagotovljena pa je tudi zdravstvena ustreznost izdelkov za uporabnike.

Na kratko: Vpliv znaka za okolje EU Ecolabel je izjemno širok in se deli na 3 glavne skupine:

 1. “TRAJNOSTNI VIR SUROVIN” – Predpisovanje minimalnih zahtev pri virih surovin,
 2. “BOLJ EKOLOŠKI PROIZVODNI POSTOPEK”: Po načelu bolj ekološkega poslovanja ustrezno uokvirja proizvodni postopek,
 3. “ZAGOTOVITEV VARNOSTI UPORABNIKOV”:  Zagotavlja varnost uporabnikov.

Higienski papir s certifikatom EU Ecolabel je izdelan v proizvodnem postopku z bistveno zmanjšanimi vplivi na okolje, v katerem se izdelek proizvaja; v proizvodnji se porabijo manjše količine energije, močno pa je omejena tudi uporaba kemikalij pri proizvodnji. Uporaba nekaterih kemikalij, ki se sicer uporabljajo pri proizvodnji higienskega papirja pa je popolnoma prepovedana.  Vir surovin za izdelavo mora biti vsaj v pretežni meri iz trajnostnih virov, surovina, ki v proizvodnji postane odvečna (npr. odrezki), pa se mora ponovno uporabiti. Posebej pa je poskrbljeno za varnost uporabnikov, saj kriteriji za pridobitev certifikata EU Ecolabel strogo določajo minimalne kriterije za varnost uporabnikov, hkrati pa predpisujejo ustrezno informiranje uporabnika na embalaži takšnega izdelka. Proizvajalci ki proizvajajo izdelke s certifikatom EU Ecolabel redno testirajo takšne izdelke v neodvisnih akreditiranih laboratorijih, saj le tako lahko zagotavljajo ustrezno varnost za uporabnike. Podeljen certifikat se podeljuje za omejeno dobo in ga je potrebno redno obnavljati.

Vsi izdelki na naši strani, ki imajo pridobljen certifikat EU Ecolabel imajo to označeno.

Testiranje ni časovno opredeljeno, priporočljivo pa je, da se izdelke ponovno mikrobiološko in kemijsko analizira vsakič, ko nastopijo spremembe v proizvodnem procesu oz. na samem izdelku. Izdelki s pridobljenim certifikatom EU Ecolabel se preverjajo ob vsaki obnovi certifikata. Proizvajalec Lucart pa za vse izdelke redno opravlja vse potrebne teste v povprečju vsaj enkrat letno.

Dermatološko testiranje papirnatih higienskih izdelkov ni obvezno, klub temu pa proizvajalec Lucart za vse svoje izdelke opravlja ti. »patch test«, s katerim se preverja, ali izdelek (v tem primeru papir) v kontaktu s kožo povzroča draženje. Dermatološki testi so izvedeni v neodvisnem laboratoriju pod nadzorom dermatologa, ki poda strokovno mnenje. Izdelki z opravljenim dermatološkim testom imajo na emalaži to tudi označeno s posebnim znakom.

Področje izdelkov, ki so namenjeni za stik z živili oz. se razumno pričakuje, da bodo prišli v stik z živili (kuhinjske brisače, servieti ipd.), je urejeno s strani EU direktiv, nacionalna zakonodaja v Sloveniji pa to pokriva z Zakonom o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili. Tovrstni izdelki morajo imeti dokazila o skladnosti in morajo biti primerno označeni na embalaži. Proizvajalec Lucart z laboratorijskimi analizami vzorcev redno preverja varnost materialov in izdelkov ter njihovo primernost za uporabo za stik z živili, da bi zagotovil visoko stopnjo zaščite zdravja ljudi in interesov potrošnikov.

V skladu s smernicami in standardi glede razgradljivosti toaletnega papirja v praksi velja merilo »120 sekund« – tj. čas, v katerem naj bi se toaletni papir, ki ga po uporabi odvržemo v straniščno školjko, povsem razgradil. Toaletni papir je načeloma zelo dobro razgradljiv, ker ne vsebuje mokromočnih smol, za razliko od papirnatih brisač, ki zaradi boljše vpojnosti in vzdržljivosti med brisanjem rok, vsebujejo smole in se zato počasi topijo v vodi. Kot primer: Toaletni papir Lucart EcoNatural je dobro razgradljiv, saj se glede na opravljene mehanske teste razgradi v manj kot 120 sekundah, sicer pa dosega v testih topnosti povprečen rezultat razpada približno 20 sekund.

VIDEO PREIZKUSA VODOTOPNOSTI

Najpogostejši vzroki za zamašitev cevi so: posedanje kanalizacijski vodov, metanje netopnih materialov v stranišče, neustrezne dimenzije cevi, previsok  ali prenizek  padec kanalizacijskih cevi, mehanske zapore cevi ter količina nečistoč in oblog na stenah cevi. Cevi se zadnje čase pogosteje mašijo tudi zaradi spremenjenih navad uporabnikov, ki v straniščno školjko mečejo neprimerne materiale, kot so brisače za roke, vlažilni robčki, tamponi, vlažni toaletni papir ipd.

Za problematične kanalizacije pa obstaja visoko namenska vrsta toaletnega papirja Lucart Aquastream, ki je izdelana iz posebnih celuloznih vlaken, prav za najbolj problematične kanalizacije.